Πότε ήταν η τελευταία φορά που έπλυνα τα μπολ νερού & φαγητού.
Καμιά φορά, και στη βιασύνη επάνω, μπορεί να πιώ νερό από το μισογεμάτο ποτήρι που έχω αφήσει από το πρωί επάνω στον πάγκο και η γεύση είναι …. ίουυυυυ…
Ξεκάθαρα δεν μπορώ να βάλω να φάω σε πιάτο που δεν είναι καθαρό.
Ξεκάθαρα δεν μπορώ να πιώ από ήδη χρησιμοποιημένο ποτήρι.
Πλένουμε τα ποτήρια μας και τα πιάτα μας και τα σκεύη μας με περίσσια σπουδή και προσοχή καθώς γνωρίζουμε τη σημασία απομάκρυνσης των υπολειμμάτων και της υγιεινής μας.
Τα μπολ νερού και φαγητού των ζώων μας κάθε πότε τα πλένουμε?
Χμ.
Εδώ είμαστε.
FACT #1: Σε έρευνα (2011) του διεθνούς οργανισμού για τη διασφάλιση της υγείας & υγιεινής NSF για τον εντοπισμό των πιο βρώμικων & δυνητικά επικίνδυνων για την υγεία αντικειμένων μέσα σε ένα σπίτι, τα μπολ νερού των κατοικιδίων βρέθηκαν στην 4η θέση (!!!) με τα σφουγγαράκια κουζίνας, τους νεροχύτες και τις θήκες για οδοντόβουρτσες να έχουν τα πιο πολλά βακτήρια, μούχλα και μύκητες.
Το αόρατο βρωμερό τέρας που ζει μέσα στο μπολ νερού.
Έχεις αισθανθεί ποτέ στα δάχτυλα ακουμπώντας το εσωτερικό ενός μπολ νερού αυτό το αόρατο στρώμα γλίτσας? Ε, αυτό το αόρατο γλιστερό στρώμα ονομάζεται «βιοφίλμ» και μπορεί να είναι και καλό και κακό για την υγεία του σκύλου, της γάτας αλλά και των ανθρώπων μέσα στο σπίτι.
Το βιοφίλμ είναι η συγκέντρωση οργανικών και ανόργανων, ζωντανών και πεθαμένων υλικών που εναποθέτονται μέσα στο μπολ. Αυτή η μεμβράνη αποτελείται από πολλά βακτήρια μαζί, κολλημένα μεταξύ τους και κολλημένα επάνω στην επιφάνεια του σκεύους.
FACT #2: Οι σκύλοι & οι γάτες πίνοντας και τρώγοντας απευθείας μέσα από τα μπολ μεταφέρουν από το στόμα τους στο μπολ μικρόβια (που ζουν στο στόμα τους). Υπολείμματα νερού & φαγητού «προικισμένα» με σάλιο, δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν βακτήρια.
Κάποια από αυτά τα βακτήρια μπορεί να είναι ωφέλιμα αλλά κάποια είναι και επιβλαβή όπως για παράδειγμα η λιστέρια, το E Coli και τα βακτήριο της νόσου των λεγεωνάριων που μπορούν να πολλαπλασιάζονται μέσω της παρουσίας τους στα μπολ και να μεταδίδονται.
Τα επιβλαβή βακτήρια έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν κάποιες ασθένειες:
- Ουρολοίμωξη
- Ωτίτιδα
- Λοιμώξεις στο ουροποιητικό
- Περιοδοντίτιδα – η πιο κοινή ασθένεια της στοματικής κοιλότητας στις γάτες κάτω των 10 ετών.
- Γατογονείς, SOS: Το βιοφίλμ κολλάει επάνω στα ούλα και τα δόντια της γάτας και με την πάροδο του χρόνου μετατρέπεται σε πέτρα. Αν η πέτρα & πλάκα δεν καθαριστούν εγκαίρως προκαλούν φλεγμονές στα ούλα με αποτέλεσμα άσχημη αναπνοή, πόνο, πρηξίματα, και απώλεια δοντιών. Τα ασθενή ούλα μπορούν επίσης να προκαλέσουν και πρόβλημα στα νεφρά, στο συκώτι και την καρδιά.
- Σκυλογονείς, SOS: αν έχετε μακρύτριχο σκύλο, ή ο σκύλος σας έχει αυτές τις υπέροχες μακριές αυτούρες ή έχει μαλλιαρό μουσούδι προσέχετε παραπάνω την καθαριότητα του μπολ νερού! Μικροσκοπικά σκουπίδια, υπολείμματα φαγητών και σκόνη που κολλάει στις τρίχες μεταφέρονται στο νερό καθώς πίνουν – ακόμη μια πηγή επικίνδυνων βακτηρίων.
Το έτερο αόρατο βρωμερό τέρας που ζει μέσα στο μπολ φαγητού.
Αν μιλάμε για έναν άλφα αριθμό βακτηρίων για τα μπολ νερού, ας πολλαπλασιάσουμε αυτόν τον αριθμό επί τρεις φορές: τα μπολ φαγητού φιλοξενούν έως και 3 φορές περισσότερα βακτήρια. Το θέλουμε εμείς αυτό? ΟΧΙ!
Είναι ένας απλός συλλογισμός: σερβίρουμε στο ζωάκι μας το γεύμα του. Το γεύμα αποτελείται από πολλά συστατικά. Το ζωάκι μας το τρώει. Γλύφει και καθαρίζει το μπολ και μένει απαστράπτον, αλλά δεν είναι καθαρό. Αυτό που μένει είναι ένας συνδυασμός σάλιου και υπολειμμάτων τροφής που αν μείνει εκεί μεταμορφώνεται σε βακτήρια, επικίνδυνα για την υγεία: το λίπος μόνο από μόνο του είναι παράδεισος για τη δημιουργία βακτηρίων!
Τι διατροφή κάνει ο σκύλος/γάτα?
Κροκέτα/ξηρά τροφή? Κονσέρβα? Ωμοφαγία?
Ο διεθνής οργανισμός NSF σε σχετική έρευνα που έκανε αναφέρει πως το 4ο πιο βρώμικο αντικείμενο μέσα σε ένα σπίτι είναι τα μπολ νερού και φαγητού των κατοικιδίων μας.
Πολλοί κατοικιδιο-γονείς δεν πλένουμε τα μπολ φαγητού καθώς παρασυρόμαστε από την σκέψη ότι η ξηρά τροφή είναι ψημένη κι ότι δεν αφήνει υπολείμματα. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ.
Ο NSF αναφέρει ότι το είδος τροφής δεν έχει καμία σημασία και ότι τα μπολ φαγητού πρέπει να καθαρίζονται και να πλένονται με τους κανόνες υγιεινής που εφαρμόζουμε στα δικά μας σκεύη.
- Για τη ξηρά τροφή: πλύσιμο με νερό και σαπούνι μια φορά την ημέρα.
- Για ωμοφαγία ή τροφή σε υγρή μορφή (κονσέρβα): πλύσιμο με νερό και σαπούνι μετά από ΚΑΘΕ γεύμα.
Προτείνει επίσης μια φορά την εβδομάδα να κάνουμε απολύμανση:
- μουλιάζεις το μπολ σε νερό με χλωρίνη και αναλογία 1:50 (ένα καπάκι χλωρίνη σε περίπου 4 λίτρα νερό), για περίπου 10 λεπτά. Ξεπλένουμε πολύ καλά και το αφήνουμε να στεγνώσει).
(Προσωπικά δε θα το έκανα καθώς θεωρώ τη χλωρίνη εξαιρετικά τοξική και φοβάμαι πως όσο καλά και να ξεπλύνω, θα μείνει κάτι)
- ή πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων σε υψηλή θερμοκρασία.
TIP: σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Καναδικό Κτηνιατρικό Περιοδικό (Canadian Veterinarian Journal) το πλύσιμο μόνο με καυτό νερό είναι ανεπαρκές και είναι σαν να μην το πλένουμε καθόλου.
Το υλικό του μπολ έχει κάποια σημασία?
Ναι!
Τα πλαστικά ή κεραμικά μπολ αποκτούν γρατζουνιές από τη χρήση μέσα στις οποίες μπορούν να κρυφτούν τα βακτήρια και να γλιτώσουν από το πλύσιμο που κάνουμε. Το αποτέλεσμα είναι να συνεχίζει να είναι το μπολ του ζώου μας εστία μικροβίων.
- ΑΚΜΗ ΓΑΤΑΣ: η κατάσταση/ασθένεια που προσβάλει το πηγούνι της γάτας και οφείλεται στα βακτήρια που υπάρχουν μέσα στα μπολ φαγητού και νερού. Τα πλαστικά μπολ θεωρούνται ως οι βασικοί υπαίτιοι καθώς το πλαστικό τραβάει σα μαγνήτης τα βακτήρια. Επιπλέον, τα βακτήρια κρύβονται μέσα στις γρατζουνιές, και το αποτέλεσμα είναι μετάδοση και σε άλλες γάτες/κατοικίδια μέσα στο σπίτι, και γάτα να υποφέρει, και εμείς να έχουμε μια ακόμη φροντίδα και άγχος.
Ποιο θεωρείται το πιο κατάλληλο υλικό?
Ένα μπολ που έχει επιφάνεια χωρίς πόρους ή επιφάνεια που δεν χαράσσεται και δεν αλλοιώνεται είναι το ιδανικό. Τα μεταλλικά ανοξείδωτα σκεύη ή πλαστικά βαρέος τύπου με ειδικές επιστρώσεις θεωρούνται τα πιο ασφαλή.
- Μην ξεχνάμε να παρακολουθούμε την κατάσταση του μπολ – από ότι υλικό και να είναι κάποια στιγμή θα υπάρξει φθορά. Το αντικαθιστούμε με νέο!
- Για το πλύσιμο, χρησιμοποιούμε μαλακό σφουγγαράκι και όχι συρματάκι ή άλλο υλικό που πιθανόν να γδάρει την επιφάνεια.
SOSάκι: το τραπεζομάντιλό μας το τινάζουμε ή το πλένουμε μετά από κάθε γεύμα. Το πατάκι κάτω από τα μπολ νερού/φαγητού του ζώου μας το καθαρίζουμε? ΚΑΙ αυτό θέλει καθημερινό καθάρισμα καθώς επάνω του πέφτουν μικροσταγονίδια νερού και μικροσωματίδια τροφών.
TIPάκι για τους βέρυ μπίζυ: όταν και το ένα λεπτό είναι σημαντικό, μια λύση είναι να υπάρχουν παραπάνω από ένα μπολ στο σπίτι, έτσι ώστε να μπορείς απλά να σερβίρεις φαγητό/νερό σε καθαρό και να κάνεις την καθαριότητα σε κάποια άλλη, λιγότερο πιεστική, στιγμή.
Υγιή και ευτυχισμένα ζωάκια
Φροντίζουμε για την υγεία τους, κάνουμε τα εμβόλιά τους, εξετάσεις αίματος, κάνουμε τις αγωγές αποπαρασίτωσης, χαλάμε πολλά λεφτά σε θεραπείες ίασης και αποκατάστασης, και όλα αυτά γιατί τα ΑΓΑΠΑΜΕ. Η υγεία τους εξαρτάται και από την υγιεινή τους και το μπάνιο και το καθαρό κρεβάτι από μόνα τους δεν αρκούν.
Διάρροια, εμετοί, αφυδάτωση, καθόλου όρεξη για φαγητό, πυρετός, λήθαργος και άλλες σοβαρές καταστάσεις που υποδηλώνουν ασθένεια μπορεί να οφείλονται στα βακτήρια που υπάρχουν & έχουν αποικίσει τα σκεύη νερού και φαγητού των ζώων μας.
Είμαστε υπεύθυνοι γατο-σκυλογονείς και τα αγαπάμε και κάνουμε τόσα για την ευζωία τους? Οι κίνδυνοι για την υγεία τους κρύβονται και σε σημεία που δεν είναι ορατά: πλένουμε συστηματικά και σχολαστικά και τα μπολ νερού & φαγητού τους!!! Αξίζουν να τρώνε το φαγητό τους σε καθαρό πιάτο!
Πηγές:
https://www.goodhousekeeping.com
https://el.maychola.com
https://www.mentalfloss.com
https://food52.com
https://www.portlandpetstores.com
https://americatcompany.com
https://barkpost.com
https://www.thekitchn.com
photo by freepik