Βρισκόμαστε στη μέση της καλοκαιρινής σεζόν, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ήδη ξεκινήσει τις εξορμήσεις σε θάλασσες και ακτές, κάποιοι μαζί με τους σκύλους μας, κάποιοι άλλοι χωρίς τους σκύλους μας.
Το να επιλέξει ένας σκυλογονιός να πάρει ή όχι μαζί του στην παραλία το τριχωτό παιδί του είναι ξεκάθαρα προσωπική υπόθεση. Ο σκύλος μαζί μας στην παραλία έχει και τα υπέρ και τα κατά, και μπορεί να είναι μια ευχάριστη αλλά και μια όχι τόσο ευχάριστη εμπειρία. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι, προετοιμασμένοι και εφοδιασμένοι με σεβασμό, υπομονή, καλή διάθεση και κινητό με γεμάτη μπαταρία.
Το καίριο ερώτημα: επιτρέπονται οι σκύλοι στην παραλία?
Καυτό ερώτημα για τους φιλικά και μη φιλικά προσκείμενους προς τους σκύλους. Την απάντηση τη δίνει η σχετική ισχύουσα νομοθεσία 4039/2012, άρθρο 5, παράγραφος 3 σε συνδυασμό με τη Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ, η οποία επαναλαμβάνεται και στη νεότερη υπ.αριθμ. πρωτ. Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006, και συνοπτικά μας λένε ότι:
1ον: επιτρέπεται να έχουμε το σκύλο μας στην παραλία μαζί μας – σε οποιαδήποτε παραλία. Φτάνει να είναι με το λουρί του – κοινώς να μην τον αφήνουμε ελεύθερο να τρέχει ολούθε και να ενοχλεί, να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του, να μην ενοχλούμε τους γύρω μας με φασαρία και ανακατωσούρα/γαυγίσματα.
2ον: επιτρέπεται ο σκύλος μας να απολαύσει μακροβούτια και κολύμπι φτάνει να είμαστε μόνοι μας. Σε ερημική παραλία. Χωρίς άλλους λουόμενους. Και αν έρθει κάποιος άλλος λουόμενος, είμαστε υποχρεωμένοι να βγάλουμε το σκύλο έξω από το νερό και να τον κρατήσουμε έξω, πάντα κοντά μας με ασφάλεια.
Αυτά ορίζει η νομοθεσία. Και ναι, όλοι γνωρίζουμε και συμφωνούμε ότι με τις συνθήκες που πολλές φορές βλέπουμε σε θάλασσες και ακτές, τη λιγότερη βρωμιά και φασαρία προκαλούν οι σκύλοι. Αλλά κάποια εκ της νομοθεσίας έτσι κι αλλιώς είναι κοινή λογική και οι περισσότεροι σκυλογονείς εφαρμόζουν, κάποια άλλα, ναι είναι λιγότερο δίκαια. Αλλά είναι νόμος. Και προς το καλό όλων μας, τον σεβόμαστε. Και ελπίζουμε στον εκσυχρονισμό τόσο της νομοθεσίας όσο και της νοοτροπίας σκολογονιών και μη.
Πάμε θάλασσα!!!!! 3 βήματα για να περάσουμε όμορφα.
Ερώτηση: είμαστε σίγουροι ότι ο σκύλος μας αρέσκεται να περνάει χρόνο στην παραλία και στη θάλασσα? Πριν ετοιμαστούμε και πριν ξεκινήσουμε, καλό είναι να έχουμε κάνει 1-2 τεστ: μπορεί να μην του αρέσει το νερό-η θάλασσα. Η πολύωρη παραμονή στην παραλία μπορεί να τον κουράζει – μπορεί να πλήττει γρήγορα και να γίνει γρήγορα γκρινιάρης. Ας τσεκάρουμε πριν ξεκινήσουμε, για να μην χαλάσουμε την εκδρομή μας!
Και ξεκινάμε:
- Επιλογή παραλίας!
Γνωρίζοντας τη νομοθεσία, επιλέγουμε την παραλία εκείνη στην οποία ελπίζουμε να υπάρχουν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στο σκύλο μας να κολυμπήσει. Αν κάτι τέτοιο είναι δύσκολο – σίγουρα δύσκολο να βρεις ερημική παραλία την Κυριακή κοντά σε αστικό κέντρο – θα πάμε στην παραλία της αρεσκείας μας αλλά ο σκύλος μας μάλλον θα απολαύσει τη δροσιά της ομπρέλλας.
- Προετοιμασία: τι να πάρουμε μαζί μας.
Τον οδηγό του, σακουλάκια για κακάκια, μπωλ νερού, πετσετούλα για να κάτσει & πετσετούλα για να απορροφήσει τα πολλά νερά μετά το μπάνιο, ένα αθόρυβο παιχνιδάκι ή μασώμενη λιχουδιά ή ένα κονγκ με λιχουδιές, ένα κιτ πρώτων βοηθειών, γυαλιά-καπέλο-αντιηλιακό (!!! Ναι υπάρχουν!!!). SOS: το βιβλιάρειο υγείας.
- Εγκατάσταση: φτάσαμε!
- Ομπρέλα και δροσιά: του δίνουμε μια θέση κάτω από τη σκιά.
- Μπωλ νερού: τοποθετούμε κοντά του να έχει διαθέσιμο όποτε το θελήσει.
- Πάντα με το λουρί του, & δεμένος σε σταθερό σημείο.
- Είμαστε παρέα στην παραλία: ασχολούμαστε μαζί του περιστασιακά, χαδάκια-παιχνιδάκια, τόσο-όσο. Η παραλία δεν είναι πάρκινγκ σκύλων.
- Παρακολουθούμε τον περίγυρο: γνωρίζοντας το σκύλο μας, γνωρίζουμε και ερεθίσματα που πιθανόν να τον στρεσάρουν, να τον εκνευρίσουν, ή να του προκαλέσουν έντονο γαύγισμα. Φροντίζουμε στο μέτρο που μπορούμε να απομακρύνουμε/να αποφύγουμε/να κρατήσουμε σε απόσταση το ερέθισμα, να αποσπάσουμε την προσοχή του σκύλου μας ή τέλος όταν είναι αργά ή δεν υπάρχει επιλογή να τον κρατήσουμε υπό έλεγχο. Εξ ου, και είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε καλό επίπεδο επικοινωνίας με το ζωάκι μας, να υπακούει τις εντολές μας και να «ακούει» στο όνομά του.
Τι να προσέξουμε?
- Τα σκουπίδια. Δυστυχώς οι παραλίες μας δεν είναι και τα πιο καθαρά σημεία. Κίνδυνοι για το σκύλο μας είναι οι φυτεμένες γόπες, τα ξυλαράκια που θα βρει και ίσως θελήσει να μασήσει, τα γυαλιά που μπορεί να είναι κρυμμένα στην άμμο/βοτσαλάκια και μπορεί να του σκίσουν τα πατουσάκια.
- Χλωρίδα και πανίδα. Σε κάποιες παραλίες φυτρώνουν πανέμορφα φυτά, σε κάποιες άλλες μπορεί να υπάρχουν χελωνοφωλιές, αλλού να υπάρχουν καβουράκια. Η παραλία είναι το σπίτι τους και εμείς & ο σκύλος μας πάμε ως επισκέπτες. Και οι τσούχτρες? Ναι, μπορεί να ξεβραστεί καμία τσούχτρα και ο σκύλος μας να την αντιληφθεί για παιχνίδι. Επίπονη και επικίνδυνη η επαφή με τσούχτρα για εμάς, το ίδιο και για το ζωάκι μας. Προσοχή!Σεβόμαστε το περιβάλλον – ούτε τα χελωνάκια, ούτε τα καβουράκια είναι παιχνίδια για το σκύλο μας.
- Τους συνανθρώπους μας. Όλοι πάμε στη θάλασσα και στην παραλία για να περάσουμε όμορφα, για αναψυχή, για χαλάρωση. Όσο θέλω εγώ να χαλαρώσω, άλλο τόσο θέλει και η κυρία παραπλεύρως. Προσέχω το σκύλο μου να μην πλησιάζει, να μη γαυγίζει, να μην ενοχλεί. Το καλύτερο σενάριο βέβαια είναι οι συνλουόμμενοι να είναι φιλικά προσκείμενοι στους σκύλους – κοινώς περισσότερα χάδια & κοινό για τσαχπινιές.
Η επιστροφή
Περάσαμε όμορφα ή απλά μπαϊλντίσαμε από τη ζέστη και πρέπει να γυρίσουμε σπίτι.
Υπομονή. Ίσως έχει κίνηση στο δρόμο. Πριν μπούμε στο αυτοκίνητο καλό είναι να πάμε έναν περίπατο για να κάνει τις ανάγκες του. Με άδεια φούσκα και ανακουφισμένο εντεράκι οι πιθανότητες να κοιμηθεί στη διαδρομή της επιστροφής αυξάνονται.
Στο σπίτι:
- Πλένουμε με καθαρό νερό: ένα καλό ξέπλυμα από το αλάτι αν κολύμπησε. Και σαπούνισμα. Ακόμη και να μην κολύμπησε, καλό είναι να του κάνουμε ένα μπανάκι/ξέπλυμα να φύγουν από πάνω του άμμος/βοτσαλάκια.
- Τσεκάρουμε αυτιά/ρουθούνια/πατούσια: για να απομακρύνουμε άμμο-σκουπιδάκια-βοτσαλάκια. Στεγνώνουμε με χαρτί/πετσετάκι το εσωτερικό των αυτιών: κάποια σκυλάκια είναι επιρρεπή σε ωτίτιδες ή μολύνσεις. Υγρασία από τη θάλασσα ίσως προκαλέσει κάποιο πρόβλημα. Τα πατούσια τα τσεκάρουμε για αμυχές/εκδορές και φροντίζουμε με τις ανάλογες θεραπείες. Υγιή και χωρίς αμυχές πατουσάκια τα βοηθάμε και τα ενυδατώνουμε με αλοιφές.
Μια ημέρα στην παραλία και στη θάλασσα πρέπει να είναι ευχάριστη τόσο για εμάς όσο και για το ζωάκι μας.
SOS 1: δεν πιέζουμε το σκύλο να μπει στη θάλασσα.
SOS 2: δεν τον «πετάμε» μέσα στη θάλασσα.
SOS 3: αφήνουμε το σκύλο μας να επιλέξει αν θα μπει μέσα στο νερό ή όχι.
SOS 4: αν δεν κολυμπήσει και παραμείνει δεμένος στη σκιά, τον πάμε μια βολτούλα ανά κάποια χρονικά διαστήματα για τις ανάγκες του, για να ξεμουδιάσει, για να μυρίσει, για να διασκεδάσει.
SOS 5: δεν αφήνουμε τα ίχνη μας. Πάντα με σακουλάκι, πάντα μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του σκύλου και τα σκουπίδια μας!
SOS 6: τραβάμε χιλιάδες φωτογραφίες!
Καλές βουτιές! Καλή διασκέδαση!
Πηγές:
https://www.animalbehaviorcollege.com
https://www.prouddogmom.com
https://www.akc.org
http://awesomeocean.com
https://www.pdsa.org.uk