Η ωμοφαγική διατροφή παραμένει κάτι καινούργιο στη ζωή μας και στη ζωή του σκύλου μας, έχει επιχειρήματα υπέρ και επιχειρήματα κατά. Η αλήθεια είναι ότι παραμένει ένα πεδίο που επιδέχεται μεγάλη κριτική, με τους θαυμαστές της να επικοινωνούν την ικανοποίησή τους και τους επικριτές της να εστιάζουν στα αρνητικά. Το γεγονός ότι η ωμοφαγία είναι σχετικά πρόσφατος τρόπος σίτισης αφήνει περιθώριο στην κριτική ότι δε γνωρίζουμε το αποτέλεσμα χρήσης της σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού – δλδ δεν έχει στατιστικοποιηθεί επαρκώς ακόμη. Και ναι, αυτό είναι μια σκέψη που απασχολεί μερίδα σκυλογονέων που γενικά έχουν θετική άποψη.
Γνώμη μας είναι ότι η ωμοφαγία έχει θετικά αποτελέσματα στα σκυλάκια, είναι ακριβότερο από ότι η ξηρά τροφή, απαιτεί περισσότερο χρόνο για την προετοιμασία και ναι, δεν υπάρχει μεγάλο στατιστικό δείγμα που να αποδεικνύει με ποσοστά αν κάνει καλό ή κακό.
Τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα πολλοί σκυλογονείς έχουν ξεκινήσει τη μίξη, δλδ και ξηρά και ωμό, σε αναλογία, γιατί:
- δεν εμπιστεύονται πλήρως την πλήρη ωμοφαγική διατροφή αλλά αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν θετικά.
- δεν μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά την ωμοφαγική διατροφή – ειδικά αν κάποιος έχει παραπάνω από 1 σκύλο ή έχει σκύλο μεγαλόσωμης φυλής.
- ο τρόπος ζωής δεν αφήνει χρόνο για την προετοιμασία/ετοιμασία
- δε διαθέτουν μεγάλο καταψύκτη/κατάψυξη για την αποθήκευση των γευμάτων
Όμως η αρχή της ωμοφαγίας πραγματεύεται ότι δε συνδυάζεται με την ξηρά τροφή ή άλλο είδος διατροφής. Τελικά τι ισχύει?
2 μύθοι για το συνδυασμό ωμής & ξηράς τροφής.
Μύθος #1: η ξηρά τροφή και πιο συγκεκριμένα η παρουσία άμυλου & υδατανθράκων αυξάνει το pH στο στομάχι του σκύλου μας δυσκολεύοντας την πέψη ωμού κρέατος (πρωτεΐνης), κοκάλων και κακών βακτηριδίων.
Η απάντηση: Το pH του στομαχιού του σκύλου είναι περίπου στο 2, δηλαδή αρκετά πιο όξινο από του ανθρώπου και για αυτό το λόγο ο σκύλος μπορεί να επεξεργαστεί ωμό κρέας. Ταΐζοντας ξηρά τροφή το περιβάλλον του στομαχιού ανεβάζει pH και γίνεται λιγότερο όξινο (περίπου 4 με 5).
Ο προβληματισμός λοιπόν είναι ότι αν ένας σκύλος τρέφεται με ξηρά τροφή και το pH του στομαχιού είναι 4-5, δε θα μπορεί να επεξεργαστεί την ωμή τροφή και τα κόκαλα και να σκοτώσει τα βακτήρια, που χρειάζονται όξινο περιβάλλον, δηλαδή pH 2.
Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι:
- έτσι κι αλλιώς το pH του στομαχιού δεν παραμένει πάντα ίδιο
- όταν τα σκυλιά περιμένουν να φάνε ο οργανισμός ενεργοποιεί αμέσως τη διεργασία της πέψης: το στομάχι γίνεται πολύ όξινο προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για ένζυμα (πεψίνη & λιπάση) τα οποία θα επεξεργαστούν τα θρεπτικά στοιχεία.
- το pH του στομάχου παραμένει χαμηλό και όξινο καθ’όλη τη διάρκεια της πέψης
- μετά την πέψη και πριν η τροφή μπει στο λεπτό έντερο, ο οργανισμός δίνει εντολή να ανέβει το pH.
🔔Tip: ο κίτρινος εμετός που βλέπουμε καμιά φορά είναι χολή – ο σκύλος μας περιμένει το γεύμα του πάρα πολύ ώρα και οργανισμός παράγει οξέα που ο σκύλος τελικά αποβάλλει με τον εμετό.
Επιπλέον έρευνες που έχουν γίνει σε σκύλους που τρέφονται μόνο με ξηρά τροφή δείχνουν ότι το pH είναι τελικά αρκετά όξινο, περίπου 1-2 και υπάρχει επιστημονική ομοφωνία για αυτά τα ευρήματα.
Μύθος #2: η ξηρά/επεξεργασμένη τροφή χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνευτεί (περίπου 10 ώρες) ενώ η φρέσκια/ωμή τροφή χρειάζεται λιγότερο (περίπου 2 ώρες)
Η απάντηση: Δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες για το πόσο γρήγορα αδειάζει το στομάχι ενός σκύλου που τρέφεται με ωμή τροφή. Οπότε δεν μπορούμε να λέμε ότι η πέψη της ξηράς τροφής χρειάζεται περισσότερο χρόνο.
Ας δούμε πως λειτουργεί το σύστημα πέψης του σκύλου.
Η κάθε τροφή ακολουθεί μια διαδρομή: από το στόμα, στο στομάχι. Το πάγκρεας (ένζυμα), η χολή (οξύ για τα λίπη), το λεπτό έντερο (ένζυμα) και το στομάχι (ένζυμα και οξύ) συνεργάζονται για να διαλύσουν κάθε τροφή και να απορροφήσουν τα θρεπτικά στοιχεία.
- η τροφή μασιέται – οι σκύλοι δεν έχουν στο σάλιο τους ένζυμα που να διαλύουν το άμυλο όπως έχουμε εμείς, αλλά έχουν το αντίστοιχο ένζυμο στο πάγκρεας.
- η τροφή κατεβαίνει από τον οισοφάγο στο στομάχι σχεδόν αυτούσια: πολλοί έχουμε δει το σκυλί μας να κάνει εμετό όλη τη μερίδα ξηράς που έφαγε – με καμία αλλοίωση.
- το στομάχι παράγει τα ένζυμα που θα διαλύσουν την πρωτεΐνη και τα οξέα για να μαλακώσει τα κόκαλα.
- η μερικώς επεξεργασμένη τροφή – λέγεται χυμός – εισέρχεται στο λεπτό έντερο για να γίνει η πέψη και να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του λίπους και των υδατανθράκων. Οι φυτικές ίνες δεν χωνεύονται.
- Τα συστατικά της τροφής που δεν απορροφούνται αποθηκεύονται στο παχύ έντερο μέχρι ο σκύλος μας αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να τα αποβάλλει.
Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι σχετική έρευνα που έγινε, έδειξε ότι η ξηρά τροφή χωνεύεται σε συντομότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι πιστεύαμε: η ξηρά τροφή βρίσκεται στα έντερα μετά από 2-3 ώρες και η ωμή τροφή φεύγει από το στομάχι μετά από 3-4 ώρες – η ωμή τροφή αποδεδειγμένα δεν «κάθεται να σαπίζει» στο στομάχι όπως πολύς κόσμος φοβάται.
Κρατάμε λοιπόν ότι:
- τα κόκαλα παραμένουν στο στομάχι έως και για 5 ώρες μέχρι να διαλυθούν
- ακόμη κι αν ταΐσουμε ίδια ποσότητα ξηράς με ίδια ποσότητα ωμής τροφής, τα κακάκια που θα αποβάλει ο οργανισμός είναι περισσότερα με την ξηρά και λιγότερα με την ωμή καθώς ο οργανισμός απορροφάει περισσότερα συστατικά από την ωμή τροφή.
- η ωμή τροφή ναι μεν χωνεύεται γρηγορότερα αλλά παραμένει περισσότερο χρόνο στο γαστρεντερικό σύστημα και ο οργανισμός απορροφάει περισσότερα συστατικά.
Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί παράμετροι που καθορίζουν πόσο γρήγορα ή αργά θα γίνει η πέψη:
- το μέγεθος της τροφής που εισέρχεται στο στομάχι
- πόσο λιπαρή είναι
- πόσο υγρασία υπάρχει στην τροφή
- ακόμη και το σχήμα της κροκέτας της ξηράς τροφή.
Υπάρχει σωστός/λάθος τρόπος για τη μίξη ξηράς/ωμής τροφής?
Το κλειδί για την επιτυχία ενός τέτοιου συνδυασμού είναι να πετύχουμε την ισορροπία στη διατροφή του σκύλου μας.
- αποφασίζουμε πόσο θα είναι η ωμή / φρέσκια τροφή καθημερινά επί του συνόλου της τροφής που δίνουμε στο σκύλο μας – 20%? 50%?
- επιλέγουμε τα είδη τροφής που θα δώσουμε έτσι ώστε να του παρέχουμε υψηλά διατροφικά οφέλη – θα δώσουμε κόκκινο κρέας? ψάρι? λαχανικά?
- κάνουμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα που θα μας βοηθήσει για να σιτίζουμε με συνέπεια το σκυλάκι μας χωρίς επιπλέον στρες για εμάς
Πως θα ταΐζουμε?
Εμείς αποφασίζουμε! προτείνονται οι εξής επιλογές:
- καθημερινά: ένα γεύμα να είναι ξηρά, το δεύτερο να είναι ωμή
- κάθε γεύμα να είναι με αναλογία ξηράς/ωμής
Πως γίνεται η μετάβαση από την ξηρά τροφή σε μικτή διατροφή?
Γνωρίζουμε όλοι οι σκυλογονείς ότι ακόμη και όταν αλλάζουμε μάρκα ή είδος ξηράς τροφής μας συμβουλεύουν να το κάνουμε σταδιακά για να αποφύγουμε διάρροιες και λοιπά προβλήματα γαστρεντερικού.
Πως θα προφυλάξουμε το σκυλάκι μας από τέτοια δυσάρεστα περιστατικά?
Προσθέτουμε στην καθημερινή τους διατροφή προβιοτικά
Το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται κατά 60-70% μέσα στα έντερα. Έτσι λοιπόν αν δίνουμε στο ζωάκι μας τα ευεργετικά προβιοτικά, βοηθάμε στη διατήρηση των καλών βακτηριδίων του εντέρου τα οποία τελικά υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
- συνδράμουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου,
- προφυλάσσουν από αντιδράσεις όπως διάρροιες
HappyTummy με προβιοτικά & πρεβιοτικά για τη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού & υγεία του εντέρου ➜
Κάνουμε τη μετάβαση στο νέο τρόπο διατροφής σταδιακά
Αν επιλέξουμε 50%-50% σε κάθε γεύμα, ξεκινάμε σταδιακά με μικρή ποσότητα (πχ 20%-80%) και σιγά-σιγά ανεβάζουμε.
Τελικά?
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί ξηρά τροφή & ωμοφαγία καθώς το pH στο στομάχι του σκύλου:
- είναι κατά βάση όξινο αλλά έχει και τη δυνατότητα να αυξομειώνει το pH
- το pH είναι ικανό να εξουδετερώσει βακτήρια και παθογόνα που βρίσκονται μέσα στην τροφή
- το στομάχι μπορεί να διαχειριστεί διαφορετικά είδη τροφών και να προωθήσει στο λεπτό έντερο την τροφή όταν εκείνο κρίνει ότι είναι «έτοιμο»
- κάθε θρεπτικό συστατικό που περιέχει η τροφή επεξεργάζεται σε διαφορετικό στάδιο της διαδικασίας πέψης και αναλόγως απορροφάται ή αποβάλλεται
Επιπλέον
Η βιβλιογραφία με θέσεις ειδικών διατροφολόγων σκύλων αναφέρει ότι προσθέτοντας φρέσκια τροφή στην ξηρά τροφή του σκύλου μας βελτιώνεται η διατροφή του ως σύνολο και το φαγητό του:
- έχει αυξημένη υγρασία
- εμπλουτίζεται με φρέσκια πρωτεΐνη & υψηλής ποιότητας αμινοξέα
- συμπεριλαμβάνονται τα τόσο χρήσιμα και ευεργετικά αντιοξειδωτικά
Η γνώμη μας
Η μέχρι τώρα πληροφορία & εμπειρία για τη διατροφή του σκύλου με ωμή τροφή απέρριπτε τη μίξη με βασικό επιχείρημα ότι ο σκύλος μας δεν ευεργετείται όσο θα έπρεπε από την ωμοφαγία. Ναι, αναγνωρίζουμε αυτό το επιχείρημα καθώς και ότι συνεχίζοντας να δίνουμε ξηρά τροφή επιβαρύνουμε τον οργανισμό του σκύλου μας με τα συστατικά μιας επεξεργασμένης τροφής. Η νέα όμως αυτή τοποθέτηση περί μίξης τροφών φαίνεται ενδιαφέρουσα και η Αναΐς θα τη δοκιμάσει ☺
Πηγές:
www.caliraw.com
www.rawfeedingadviceandsupport.com
www.canine.care
www.perfectlyrawsome.com
www.thelittlecarnivore.com
Dog photo created by bublikhaus on freepik