Ποιος είναι ο ρόλος του κτηνίατρου αυτή τη στιγμή?
Κάθε πότε πρέπει να πηγαίνουμε τα ζωάκια μας?
Για ποιους λόγους πρέπει να πηγαίνουμε τα ζωάκια μας στον κτηνίατρο?
Η υγεία και η ευζωία του σκύλου και της γάτας μας είναι σε υψηλή θέση στην ιεραρχία των ευθυνών κάθε υπεύθυνου και συνειδητοποιημένου γατο/σκυλογονέα.
Εκτός από τα χάδια, αγκαλιές, παιχνίδια, φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φουλάρια και γραβατούλες που τους παρέχουμε και με τα οποία εκδηλώνουμε την αγάπη μας προς αυτά, από εμάς χρειάζονται την παρακολούθηση και διατήρηση της καλής τους υγείας. Οι άνθρωποί μας για τα ζωάκια μας είναι οι κτηνίατροί μας!
8 λόγοι για να επισκεφτούμε το κτηνιατρείο!
Τσεκ απ!
Κάθε χρόνο, μια επίσκεψη για ένα τσεκ απ είναι απαραίτητη. Εξετάσεις αίματος και φυσική κλινική εξέταση μπορούν να προλάβουν σοβαρές & δυσάρεστες εξελίξεις σε γνωστές ασθένειες όπως για παράδειγμα η λεισμάνια & η ερλιχείωση.
Εμβολιασμοί!
Το θέμα του εμβολιασμού – και ειδικά αυτή την εποχή – βρίσκεται στο επίκεντρο εκτεταμένης επιχειρηματολογίας για τα υπέρ/κατά. Οι κτηνίατροί μας, εκτός του ότι κάνουν τον εμβολιασμό του ζώου μας, έχουν και τη γνώση να μας εξηγήσουν και παρουσιάσουν τους λόγους για τους οποίους ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος και μερικές φορές υποχρεωτικός – π.χ. λύσσα.
Παρακολούθηση βάρους!
Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε το βάρος του σκύλου ή της γάτα μας? πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ποιο είναι το επιθυμητό βάρος που πρέπει να έχει το κατοικίδιό μας? πόσοι από εμάς ζυγίζουμε το σκύλο/γάτα μας στο σπίτι μας? λίγοι? ελάχιστοι?
Ο γιατρός μας θα ζυγίσει το ζωάκι μας, θα καταγράψει το βάρος του στο βιβλιάριο του, και θα κρίνει αν απαιτείται διόρθωση στο πόσο και τι τρώει. Με την παχυσαρκία να έχει ξεκινήσει να χαρακτηρίζεται ως πάθηση και στα κατοικίδια, η παρακολούθηση του βάρους είναι εξαιρετικά σημαντική!
Δοντάκια!
Τα δοντάκια τα τσεκάρουμε? περίπου 1 στους 2 σκύλους και πάνω από 80% των γατών υποφέρουν από θέμα δοντιού στην ηλικία των 2 ετών. Εκτός του ότι φυσικά ενδείκνυται να φροντίζουμε την καθαριότητα των δοντιών και υγεία των ούλων τους από την πρώτη στιγμή που θα τα έχουμε κοντά μας, η επίσκεψη στον κτηνίατρο πρέπει να περιλαμβάνει και έλεγχο δοντιών: για καθαρισμό πλάκας, εντοπισμό σάπιων ή προβληματικών δοντιών, ή για εντοπισμό άλλου προβλήματος της στοματικής κοιλότητας.
Αποπαρασιτώσεις από ανεπιθύμητα ζωύφια.
Εσωτερική και εξωτερική αποπαρασίτωση είναι θέμα σημαντικό για την υγεία του κατοικίδίου μας. Ξέρουμε τα σκουλήκια στα κόπρανα, ξέρουμε τα τσιμπούρια και τους ψύλλους και όλα αυτά επιθυμούμε να βρίσκονται μακριά από εμάς και τα γατόσκυλά μας – ιδανικά να τα βλέπουμε μόνο στα βιβλία. Οι κτηνίατροι θα δώσουν στο ζωάκι μας το σκεύασμα για την επιθυμητή πρόληψη έτσι ώστε να κρατήσουμε αυτά τα ζωύφια μακριά καθώς επίσης και τις ασθένειες που προκαλούνται από αυτά.
Τσιπάρισμα, καταγραφή του κατοικίδιου, βιβλιάριο υγείας.
Εκτός του ότι απαιτείται από το νόμο, το τσιπάρισμα και η καταγραφή του κατοικίδιού μας είναι υψίστης σημασίας καθώς πολύ απλά αποτελεί ουσιαστική προφύλαξη για το ζωάκι μας: σε περίπτωση που χαθεί, το μικροτσίπ αποτελεί την ταυτότητά του. Η καταγραφή του στο όνομά μας θα βοηθήσει στο να επιστρέψει κοντά μας. Το βιβλιάριο υγείας μας βοηθάει στο να γνωρίζουμε τι έχουμε κάνει και τι/πότε πρέπει να κάνουμε.
Έκτακτα περιστατικά / επείγοντα
Ο σκύλος και η γάτα δεν μπορούν να εκφράσουν λεκτικά αν πονάνε και πόσο πονάνε. Εμείς τα πάμε στο κτηνιατρείο όταν εντοπίσουμε κάποιο εμφανές πρόβλημα ή όταν το ζωάκι μας βιώσει τραυματισμό.
Σύμφωνα με έρευνα ασφαλιστικής εταιρείας «Healthy Paws Pet Insurance» το 2018 οι παρακάτω 10 λόγοι είναι οι συνηθέστεροι για να πάει κάποιος το σκύλο του στο γιατρό ως έκτακτο ή επείγον:
- δερματικά
- προβλήματα στο στομάχι
- μολύνσεις στα αυτιά
- προβλήματα στα μάτια
- πόνοι
- όγκοι
- διαταραχές ουροποιητικού
- αλλεργίες
- προβλήματα στους χιαστούς & εγχείρηση
- καρκίνοι
Για τις γάτες παρατηρήθηκαν τα παρακάτω ως τοπ 10:
- στομαχικές διαταραχές
- μολύνσεις στο ουροποιητικό
- δερματικά
- καρκίνοι
- προβλήματα στα μάτια
- μολύνσεις στα αυτιά
- πόνοι
- όγκοι
- ξένα σώματα
- αλλεργίες
Κοινωνικοποίηση
Ναι, η επίσκεψη στο κτηνιατρείο αποτελεί μέρος της κοινωνικοποίησης του κατοικίδίου μας και χρειάζεται εκπαίδευση και τη βοήθειά μας. Η επίσκεψη πρέπει να αποτελεί θετική εμπειρία και ο σκύλος και γάτα μας πρέπει να είναι έτοιμα και άνετα να δεχθούν τις υπηρεσίες ξένων προς αυτά ανθρώπων, να συνυπάρξουν σε ένα περιβάλλον με ποικιλία ερεθισμάτων (νιαουρίσματα, γαυγίσματα, ομιλίες, μυρωδιές) και να φερθούν κόσμια – όσο γίνεται αυτό ☺ .
Προσωπικά έχω βιώσει πολύ δυσάρεστα την εμπειρία της επίσκεψης στον κτηνίατρο με τον Άρη, τόσο που σκεφτόμουν κατά πόσο είναι αναγκαία! Δεν του πρόσφερα όταν έπρεπε την απαραίτητη εκπαίδευση, δεν τον έμαθα ότι είναι ασφαλές περιβάλλον, δεν του έδειξα ότι μπορεί να εμπιστεύεται τους γιατρούς. Κάθε επίσκεψη ήταν δύσκολη για όλους, τόσο για το διάστημα αναμονής όσο και για την ώρα που χρειαζόταν ο γιατρός μαζί μας. Έστω σε μεγάλη ηλικία – είχε φτάσει 5 ετών – αφιέρωσα χρόνο σε εκπαίδευση και το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό.
Συμπέρασμα: Ακόμη και σήμερα μεγάλη μερίδα κηδεμόνων επισκέπτονται τους κτηνιάτρους όταν το ζωάκι τους αρρωστήσει ή τραυματιστεί. Οι τακτικές επισκέψεις στο κτηνιατρείο για έλεγχο και παρακολούθηση μπορούν να σώσουν τη ζωή στο αγαπημένο μας ζωάκι, να προλάβουν ακριβές και χρονοβόρες θεραπείες, να αποτρέψουν πόνο και στεναχώριες. Οι κτηνίατροι έχουν τη γνώση και την κατάρτιση να βοηθήσουν τα ζωάκια μας, να μας υποδείξουν τρόπους και μεθόδους που θα συμβάλλουν και θα διατηρήσουν την καλή τους υγεία. Τους εμπιστευόμαστε.
Θέλεις να βελτιώσεις την υγεία του κατοικιδίου σου;
Χρησιμοποίησε τον κωδικό HELLO10 και κέρδισε 10% στην πρώτη σου αγορά.
Πηγές
https://www.medivet.co.uk
https://todaysveterinarypractice.com
Healthy Paws Pet Insurance Cost of Pet Health Care 2018 report
https://www.rspcapetinsurance.org.au